DIETA LUPTATORULUI

Antr. Mihaila Razvan
Antr. Mihaila Razvan

 



 

  

Pentru realizarea exercitiului fizic de forma sistematica în sportul Luptelor , avand ca obiectiv imbunatatirea sanatatii si dezvoltarea armonioasa a organismului , trebuie sa se i-a în considerare alimentatia pentru a obtine un equilibru intre consumul si aportul energetic .

 

Aceasta alimentatie depinde mult de varsta si sexul sportivului , de constitutia corporala , de cartacteristica activitatii desfasurate in timpul antrenamentului si nu in ultimul rând de factorii ambientali în cadrul careia se desfasoara respectiva activitate.

 

RECOMANDARI DIETETICE ÎNAINTE DE PRACTICA ANTRENAMENTULUI SAU A UNEI COMPETITII:

 

  • A se alimenta cu 3 sau 4 ore înainte de realizarea efortului fizic .
  • Alimentele trebuie sa fie de digestie usoara , compozitia va fii de : 75% hidrati de carbon , 15 % de proteina si 10% de grasimi .


 

 






  • A se consuma apa înainte de a se alimenta si in timpul si dupa realizarea efortului fizic .


  • Daca exercitiul este de lunga durata , trebuie sa se alimenteze cu apa la fiecare 15 minute deoarece in timpul efortului organismul pierde mult lichid.

  • lichidul consumat nu trebuie sa contina zaharuri in cantitate superioara a 2,5 % , iar temperatura apei consumate sa fie între 8º si 10º.

 

RECOMANDARI DUPA REALIZAREA EFORTULUI

 

  • lichidele sa se consume în reprize si de forma echilibrata , daca e posibil cu înalt continut de saruri minerale .

  • la mesele principale se recomanda consumul de fructe cum ar fii : portocala , grepfruit sau lamâie.

  • A se evita consumul de bauturi alcoolice si alimetatie de digestie grea.

  • A se recupera nivelul initial înainte de repracticarea exercitiului fizic intens , prin o recuperare activa pentru tonificarea întregii musculaturi.

 

CUM TREBUIE SA FIE DIETA TÂNARULUI LUPTATOR

 

La nivel cantitativ este necesar un major continut caloric , care trebuie adaptat în functie de apetitul acestuia si corespunde necesitatilor sale biologice. Nu este indicat supraîncarcarea alimentatiei înaintea competitiilor de Lupte.

 

La nivel calitativ , este foarte important mentinerea unei diete echilibrate mentinând un 55% de hidrati de carbon ( legume , fructe , cereale ) , un 30% de lipide ( grasimi ) si un 15% de proteina , repartizate in trei sau patru mese zilnice .

 

Apa este necesara in oricare dieta , pentru care trebuie sa se administreze de forma suficienta .

 

Dintre hidratii de carbon , sunt recomandati cei de absortrie lenta , de exemplu : fecúla si amidonul ( legume ), care permit asigurarea rezervelor de glucogen la nivel muscular si al ficatului . Este recomandat consumul de sucuri naturale de fructe diluate cu apa , fara cantitati mari de zahar adaugat . Fructele contin însusi suficient aport de zahar prin fructoza .

 

Iar cu referinta la lipide  acestea trebuie sa se administreze de forma mixta , alternând cele de origine animala cu cele de origine vegetala într-o proportie de 1/2 , deoarece exista tendinta din partea copiilor spre consumul exagerat de grasimi care pot provoca obezitatea si supraîncarcarea hepatica si renala , deci ca consecinta reducerea randamentului in antrenamentul tânarului luptator .

 

PENTRU UN ADOLESCENT care practica luptele libere o dieta echilibrata trebuie sa contina:

 

1. LAPTE

 

Un litru pe zi (un iaurt înlocuieste un sfert de litru de lapte sau 50 g de branza)

 

2. CARNE SAU PESTE

Ca principal aport de proteina . Oua si carnecalda sau rece distribuita pe durata zilei .

 

 

3. CEREALE

Ca supliment energetic si de aminoacizi.

 

4. SALATE SI FRUCTE PROASPETE

 

5. LEGUME , CARTOFI , OREZ , PASTE ETC...

 



  NUME    


 

Prof .

Mihaila Valentin

0770494309

prof.valentinmihaila@gmail.com

 

Antr.

Mihaila Razvan

0771310850

razvan.tm78@gmail.com

   


         
         

 


____________________


Pagina oficiala a Federatiei Romane de Lupte :
www.frl.ro

____________________


Pagina oficiala a Federatiei Internationale de Lupte:
 
http://www.fila-wrestling.com